Četvrta međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu održana je 16. - 17. veljače, na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku. Organizator konferencije je udruga za kulturu stola G.E.T., a za uspješnu organizaciju uvelike su zaslužni i zlatni sponzor Iločki podrumi te ostali oglašivači, sponzori i prijatelji konferencije.
Dvodnevna konferencija okupila je na jednom mjestu istaknute turističke stručnjake i predstavnike značajnih turističkih institucija u Hrvatskoj i Sloveniji, te vinare i ugostitelje iz Hrvatske i država regije, kako bi raspravljali o trendovima i izazovima u turističkom sektoru, razmijenili najbolje prakse i potaknuli raspravu o važnosti jačanja suradnje javnog i privatnog sektora za održivi razvoj eno-gastro turizma. Primjeri dobre prakse, ali i problemi koji su na konferenciji prezentirani, pokazali su da takva suradnja doista jest neophodna.
Na otvorenju konferencije, sudionicima se obratila Marina Budimir gradonačelnica Iloka, redom zahvalivši na inicijativi i prepoznavanju potencijala destinacije te ističući da su konferencije poput ove odličan put za ojačavanje turizma ove najsiromašnije hrvatske županije.
Ivica Miličević, direktor Turističkog ureda u TZ-u Grada Iloka, predstavio je Ilok kroz aktualne aktivnosti te planove i potencijale budućnosti. Grad Ilok je dio destinacije Vukovar-Vučedol-Ilok koja je nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) u 2017. godini. Ova nagrada, uključenje u razne prekogranične projekte te stalno povećanje broja dolazaka turista i noćenja dokazuju veliki potencijal ove destinacije, u čemu veliku ulogu ima ponuda vinarija (eno-gastro turizam) i položaj grada na Dunavu (cruising turizam).
"Uz dobru viziju, ciljeve i balansiranje jakosti i slabosti te uporan rad, vremenom se stvari pomalo mijenjaju. Destinacijski ciljevi moraju biti zajednički i jasni, a to je moguće isključivo u situaciji i sredini gdje svi skupa te pojedinačno, svaki segment, svaka pravna i fizička osoba pa i građani, rade ono za što su zaduženi, ono što žele, mogu i što svi zajednički vide kao dugoročnu perspektivu.", zaključuje Miličević.
U prvom danu konferencije, dodijeljene su nagrade Bijeli grozd Regional trophy.
Publika je ove godine birala između ponuđenih 19 vinarija, to jest po nekoliko najboljih iz svake od država koje sudjeluju. Prema tim glasovima, najbolje turističke vinarije u regiji su:
1. mjesto: Podrumi Vukoje 1982, Trebinje (Bosna i Hercegovina)
2. mjesto: Vuglec breg, Škarićevo (Hrvatska)
3. mjesto: vinarija Kopitović, Brčeli (Crna Gora)
4. mjesto: Iločki podrumi, Ilok (Hrvatska)
5. mjesto: vinarija Kovačević, Irig (Srbija)
Sve nominirane vinarije dobile su priznanja, a 5 najboljih lijepe i vrijedne uspomene, kristalne trofeje iz Staklarne Rogaška.
http://radio-ilok.hr/1791-u-iloku-odrzana-cetvrta-medunarodna-g-e-t-konferencija-o-eno-gastro-turizmu.html#sigProId74e3dc97e7
Fokus ovogodišnje G.E.T. konferencije bio je na suradnji javnog i privatnog sektora kao preduvjeta za uspješan razvoj destinacija. Primjeri dobre prakse, ali i problemi koji su prezentirani, pokazali su da je takva suradnja neophodna. "Ona postoji, ali je nedovoljna. U nekim destinacijama je zadovoljavajuća i tu se bilježi napredak, ali isto tako postoje primjeri gdje ona može i mora biti puno bolja i kvalitetnija. Svi koji rade i žive na turističkoj destinaciji trebaju shvatiti da imaju isti cilj i raditi na njemu te shvatiti da tu nema mjesta osobnim nesuglasicama, nego da trebaju svi zajedno promovirati i podići destinaciju pa će od toga onda svi profitirati.", ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.