Prezentacija arheološkog nalazišta Gradac

gradacpredavanjeOgranak Matice hrvatske Ilok organizirao je u Dvorcu Odescalchi prezentaciju arheološkog nalazišta Gradac, koju je održao dr. sc. Marcel Burić s Katedre za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je, ujedno i voditelj najnovijih arheoloških istraživanja spomenutog lokaliteta. Gradac u Bapskoj je kasnoneolitičko razdoblje u Zapadnom Srijemu i ujedno je jedini lokalitet u Hrvatskoj koji sadržava naseobinski sloj vinčanske kulture. Istraživanja lokaliteta od 2006. godine provodi Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nakon predavanja održan je mini glazbeno-pjevački koncert u izvedbi pjevačke skupine Iločani i VIS-a Glasnici nade Bapska kao i degustacija vina vinarije Gradac.

Ovogodišnja arheološka istraživanja lokaliteta Gradac koja su počela početkom prošlog tjedna, trajat će oko dva tjedna. Tijekom ovih najnovijih istraživanja dr. sc. Burić navodi kako se došlo do zanimljivih činjenica. „Najnovija istraživanja pokazuju da je cijeli Gradac bio pokriven s kućama, dakle, nema pauze u naselju, cijeli brijeg je zaista pravo naselje u punom smislu te riječi tako da možemo očekivati i naselje ispod samog brijega koje čini Gradac. Ako se to dogodi i ako se to potvrdi, onda ulazimo u kategoriju apsolutno najvrjednijih i najspektakularnijih nalazišta na cijelom Podunavlju, koje uključuje srednje i donje Podunavlje, gdje je sasvim sigurno živjela elita. Bapska postoji u svakom udžbeniku prapovijesti bilo koje države u Europi i bez nje se ne može pričati priča o neolitizaciji te o kamenu temeljcu civilizacije cijele Europe“, pojasnio je dr. sc. Burić. Cijelo istraživanje financira Ministarstvo kulture RH i Sveučilište Filozofskog fakulteta u Zagrebu u okviru studentske prakse jer je Gradac ujedno i studentski poligon gdje se obavlja obučavanje za terensku arheologiju novih generacija mladih arheologa. Financijska sredstva za istraživanje Gradaca u iduće tri godine koje je osiguralo Ministarstvo kulture su nažalost premala i ukoliko se uskoro ne osiguraju ozbiljnija financijska sredstva za nastavak istraživanja prebogatog prapovijesnog nalazišta u Bapskoj, dr. sc. Burić navodi kako će biti primorani 2015. godine obustaviti istraživanje i pričekati možda neka bolja vremena i neki novi interes nadležnih institucija i države.

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Noćna mora bez kraja za jezidsku djecu

Oni su oslobođeni, ali traumatizirani: jezidska djeca koje je “Islamska država” otela, a onda zlostavljala, prodavala, indoktrinirala, trebaju hitno pomoć, pokazuje izvještaj Amnesty Internationala.

04-08-2020

Skupština Srbije – parlament bez oporbe

Srbija je jedina zemlja u Europi, pored Bjelorusije, koja ima jednostranački parlament, kaže srbijanska oporba koja je bojkotirala parlamentarne izbore u lipnju. No to je samo na prvi pogled dobro...

04-08-2020

25 godina nakon Oluje: je li moguć suživot bez predrasuda?

U Kistanju, na području bivše Krajine, 25 godina poslije Oluje ono što najviše brine Hrvate i Srbe s kojima smo razgovarali nije nacionalnost nego budućnost i ekonomska sigurnost.

04-08-2020

Žene uzvraćaju udarac

Bez ikakvih priprema i najava, kampanja za žensko pravo na dostojanstven tretman u javnom prostoru – uz mnoštvo publiciranih osobnih iskustava - polučila je izuzetnu vidljivost.

04-08-2020

Škola unatoč koroni – kako će to funkcionirati?

U pojedinim dijelovima Njemačke već se završavaju ljetni praznici. Nova školska godina bi trebala početi normalno. Ali „normalno“ u školama baš i neće biti.

04-08-2020

Nijemci u 2020. već kupili 83,5 tona zlata

Cijena zlata je ovog tjedna dostigla novi rekord: 1981 dolar za uncu. Inače je Istok gladan te plemenite kovine, ali ovaj put se zlato traži na Zapadu i prije svega...

03-08-2020

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Vukovaru, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid, Sremska Mitrovica. Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2020 Radio Ilok