U Iloku je danas održana završna konferencija EU projekta „Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa“ kojeg zajednički provode Poljoprivredna zadruga Trs iz Iloka i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Tijekom konferencije prezentirane su provedene aktivnosti i ostvareni ciljevi.
Zahvaljujući projektu „Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa“ vrijedna sirovina koja se do sada bacala korištena je za proizvodnju novih proizvoda. Naime, Poljoprivredna zadruga Trs godišnje baci oko 20 tona sjemenki grožđa a umjesto da se sjemenke grožđa bacaju, suradnjom Poljoprivredne zadruge Trs i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, istražena je mogućnost da od njih nastanu novi proizvodi.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.606,55 kn, a sufinancirala ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 1.103.004,16 kn, dok razliku u iznosu od 460.901,62 kn osiguravaju Poljoprivredna zadruga Trs i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Projekt je počeo 01. prosinca 2017. godine, a završava 30.11.2020. godine.
https://radio-ilok.hr/2538-zavrsen-eu-projekt-za-razvoj-novih-proizvoda-od-sjemenki-grozda.html#sigProId3bdc145f3d
U sklopu projekta, Vinarija Trs opremila je vlastiti laboratorij u kojem su istraživane mogućnosti potpunog iskorištenja sjemenki grožđa kroz razvoj novih proizvoda: ekstrakta sjemenki grožđa te ulja i brašna od sjemenki grožđa. Istraživani su proizvodni procesi od razdvajanja sirovine do finalizacije novih proizvoda. Pripremljeni su HACCP planovi i tehničke specifikacije opreme za proizvodnju novih proizvoda dok su djelatnici vinarije stekli znanje za proizvodnju i komercijalizaciju novih proizvoda.
Partner na projektu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, čije je znanje i dugogodišnje iskustvo u prehrambenom sektoru korišteno u razvoju novih proizvoda. Objavljeni su novi znanstveni radovi u znanstvenim časopisima, sudjelovalo se na međunarodnim skupovima, a prijavljena su i dva patenta.
E. Osvald