Završena ovogodišnja istraživanja na arheološkom lokalitetu Gradac

Krajem prošlog tjedna završena su ovogodišnja istraživanja na prapovijesnom arheološkom lokalitetu Gradac nedaleko Bapske koje vodi Marcel Burić, arheolog s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

pecgradacU ovogodišnje istraživanje bili su uključeni i stručnjaci iz Njemačkog arheološkog instituta iz Frankfurta, koji su obavili geofizička snimanja ispod površine tla te utvrdili da na Gradcu postoji složena organizacija naselja. „Sada više ne govorimo o prapovijesnom naselju, već da je riječ o prapovijesnom selu. Kuće su organizirane nekakvim redom, idu jedna za drugom, tako da sada zaista imamo argumente reći da je to selo“, navodi Burić. „S druge strane, mjerenja su pokazala da postoji naseobinska gradacija te je potvrđeno da postoji dodatno satelitsko naselje s donje strane samoga lokaliteta. Dakle, na onome što se tradicionalno zove Gradac živjela je elita. Gradac sada treba zamisliti kao akropolu, dominanto mjesto, na kojemu su živjeli oni koji su znali organizirati prodaju i tako ostvariti višak za zajednicu, isti onaj višak kojim su si onda priuštili zgodne stvari kao što su opsidijan i spondylus, koji govore o generiranom bogatstvu. Bio bi dobro vidjeti kako u ono doba živi običan čovjek, ona tzv. druga klasa, proizvođač koji je proizveo onaj višak koji su ovi s gornjeg naselja mogli plasirati na tržište. Bilo bi spektakularno definirati tako davnu i tako staru ekonomiju, a sada imamo lokalitet koji nam to omogućuje, kaže Burić. Glavni ovogodišnji arheološki nalaz, pored sjajnih njemačkih rezultata, je kompleksna kasnoneolitička peć. Riječ je o ostacima tehnološki vrlo napredne višenamjenske velike prapovijesne zidane peći s ispoliranim ognjištem, koja je bila građena od zemlje i bila ožbukana a služila je za grijanje i pripremu hrane. Na lokalitetu je do sada pronađen niz značajnih nalaza, poput nakita od školjki spondylus i opsidijanas, 2011. pronađena je keramička figura žene klasičnog tipa vinčanske kulture, stara oko 7.000 godina, a 2012. godine rogovi jelena kapitalca, stari 6500 godina.

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Varšava - skup populista bez zajedničkog nazivnika

U Varšavi su europski desni populisti razgovarali o boljoj suradnji. No stručnjaci su prilično skeptični po pitanju dugoročnog saveza. Marin Le Pen staje na stranu Poljske u pravnom sporu s...

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Iloku, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid... Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2020 Radio Ilok