11. Sjednica Gradskog vijeća

U prostorijama Gradske vijećnice u utorak je održana 11. Sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka. Nakon usvajanja izvadaka iz zapisnika s prethodne sjednice pristupilo se aktualnom satu.

slika1206Na aktualnom satu, vijećnik Darko Čuvardić obratio je pozornost na problem nepravilno postavljenih šahti od kanalizacije na glavnoj cesti u Šarengradu, naime vožnjom preko šahti se stvara velika buka. Gradonačelnik Dragun će sa izvođačem radova provjeriti što se može napraviti po tom pitanju. Čuvardić je također pitao kada će naknade vijećnika Gradskog vijeća biti u potpunosti isplaćene, na što je gradonačelnik odgovorio da se isplaćuju po financijskoj mogućnosti Grada, i da očekuje skoru isplatu zaostataka. Gradonačelnik je naglasio da vijećnici sudjeluju u sjednicama Gradskog vijeća zbog pomoći gradu i predstavljanje interesa stanovnika, a ne zbog financijske dobiti.

Vijećnika Ivana Filipovića zanimalo je što će se poduzeti sa pojedinim zapuštenim i zaraslim parkiralištima u gradu, parkiralište koje koristi disco bar i hostel Cinema, te parkiralište u donjem gradu.

Gradonačelnik je odgovorio da se spomenuta parkirališta nalaze u privatnom vlasništvu, te da su vlasnici dužni održavati čistoću, no da će se obratiti komunalnim redarima za rješavanje ovog problema.

Vijećnik Mirko Čješko pitao je gradonačelnika ima li Grad u planu poboljšanje turističke ponude i promoviranja iste, te smatra da grad ne koristi svoje potencijale u potpunosti, za što optužuje Turističku zajednicu grada Iloka zbog nedovoljno zadovoljavajućeg rada i ponude. Gradonačelnik Dragun je objasnio kako su obnove na području stare jezgre u Iloku, tj. zidine, kule i šetnice, te kasnoneolitičkog naselja Gradac u Bapskoj samo jedan dio poboljšanja turističke ponude grada Iloka.

Na internetskim stranicama Porezne uprave prošlog tjedna objavljena je tzv. “lista srama”, te je vijećnik Ivan Plazonić naglasio kako se tvrtka Ilok Ton d.o.o., tj. Radio Ilok nalazi na toj listi, iako ima zanemarive dugove u odnosu na neke velike dužnike. Pitao je da li je moguće da se to pitanje što prije riješi jer smatra da je to velika neugodnost Gradu Iloku. Gradonačelnik je rekao kako je Grad pokušao umanjiti neke troškove tvrtke Ilok Ton, te se složio da bi se trebalo nešto poduzeti da se tvrtka makne sa liste Porezne uprave.

Sjednica je nastavljena dnevnim redom, a prva točka dnevnog reda odnosila se na donošenje odluke o mreži dječjih vrtića na području Grada Iloka. Ova odluka je donesena samo formalno zbog izmjena u zakonu o predškolskom odgoju RH, u kojem se navodi da mreža dječjih vrtića mora udovoljiti zahtjevima dostupnosti i ustroju vrtića i programa za djecu predškolske dobi u skladu s njihovim potrebama i zahtjevima. Ravnateljica dječjeg vrtića Crvenkapica Dragica Groznica rekla je kako mreža vrtića na području grada Iloka – dječji vrtić Crvenkapica Ilok i područni odjeli Bapska i Šarengrad imaju kapacitet 130 djece i trenutno zadovoljavaju potrebe djece i njihovih roditelja u Iloku, Bapskoj i Šarengradu. Unatoč tome, ravnateljica je napomenula kako se novi sadržaji i programi ne mogu provoditi u sadašnjoj dotrajaloj i neprimjerenoj zgradi. Izrazila je nadu kako će se i taj problem u dogledno vrijeme riješiti izgradnjom nove zgrade dječjeg vrtića ili preuređenjem postojećeg. Odluka je jednoglasno prihvaćena.

U drugoj točki raspravljalo se o odluci o upravljanju grobljima na području Grada Iloka. Ovom odlukom se propisuju mjerila i način dodjeljivanja i ustupanja grobnih mjesta na korištenje, uvjeti i način plaćanja naknade kod dodjele grobnih mjesta i godišnje naknade korištenja istih, održavanje groblja, te druge odredbe. Gradonačelnik je napomenuo da ova odluka nije mijenjana od 1998. godine te da je sada usklađena sa postojećim zakonima. Više vijećnika je prenijelo pritužbe sugrađana o održavanju čistoće groblja i mrtvačnica, te plaćanju održavanja i korištenja mrtvačnica. Vijećnik Čuvardić je rekao kako je kapela u Šarengradu, čiju su izgradnju mještani velikim udjelom financirali, na župnom dijelu zemlje, no da komunalno poduzeće naplaćuje usluge korištenja. Slične prigovore iz Bapske prenio je vijećnik Plazonić, te molbu o smanjenju cijena usluga. Objašnjeno je kako se naplata, unatoč načinu financiranja izgradnje, mora provoditi zbog održavanja i plaćanja režija. Primjedbe su primljene na znanje i odluka je prihvaćena sa 9 glasova za od strane vladajuće koalicije i 7 protiv od strane oporbe.

Treća točka dnevnog reda bavila se donošenjem odluke o određivanju cijena za pružanje pojedinih vrsta socijalnih usluga, tj. programa pomoći u kući starim i nemoćnim osobama. Programom pomoći u kući skrbi se za osobe treće životne dobi koje zbog narušenog socijalnog i zdravstvenog stanja ne mogu sami zadovoljiti osnovne životne potrebe, a pomoć im ne mogu pružiti ni članovi obitelji. Usluge programa pomoći u kući pružaju geronto-domaćice. Ugovor o pružanju socijalnih usluga sklopit će se sa korisnicima gerontoprograma, osim s onim osobama kojima je pravo korištenja tih usluga priznato Rješenjem Centra za socijalnu skrb u potpunosti. Vijećnik Ivan Plazonić iznio je mišljenje kako si većina mogućih korisnika ovih usluga to ne bi mogla priuštiti, te da bi ovakve usluge drugim kanalima mogli dogovoriti za manji iznos novca. Zamjenik gradonačelnika Željko Prskalo objasnio je kako se cjenik usluga odnosi samo za one osobe koje sufinanciraju trošak usluga, te da bi se odbijanjem donošenja odluke naštetilo onima kojima je usluga u potpunosti financirana od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. Ova odluka je također prihvaćena sa 9 glasova za i 7 glasova protiv.

Zatim je sa 9 glasova za, 6 protiv, i jednim suzdržanim glasom prihvaćen prijedlog odluke o dopuni odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Iloka, u odsjeku za pružanje socijalnih usluga. Gradonačelnik je pojasnio da gerontodomaćica prima minimalnu plaću sa koeficijentom od 0,87, dok radno mjesto voditelj-izvršitelj koji podnosi mjesečna i druga izvješća o radu ima koeficijent plaće od 1,05, u skladu sa stručnom spremom.

Petom točkom je uz raspravu prihvaćena odluka o koeficijentima i osnovici za plaće uposlenika Muzeja grada Iloka, sukladno odluci o usklađivanju koeficijenata i osnovice za obračun plaće. Voditeljica financijsko-računovodstvene službe u muzeju Dubravka Tomšik Krmpotić izjavila je kako se donošenjem ovih odluka njezina prava povrijeđena, s tim da njezin koeficijent plaće nije usklađen s istim radnim mjestom i istom stručnom spremom na razini zaposlenika Grada Iloka. Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika utvrdili su da pritužbe nisu utemeljene. Za ovu odluku 9 vijećnika je glasalo za, 6 protiv i jedan vijećnik je bio suzdržan.

Nadalje, u šestoj točki je donesena odluka o koeficijentima i osnovici za plaće uposlenika Gradske knjižnice i čitaonice Ilok, koja je bez rasprave također prihvaćena sa 9 glasova za, 6 protiv, i jednim suzdržanim glasom.

Sedma i osma točka dnevnog reda su bile povezane, radilo se odlukama o smanjenju dotacija Grada Iloka Turističkoj zajednici grada Iloka i Dječjem vrtiću Crvenkapica sukladno prijašnjoj odluci o smanjenju koeficijenata plaće uposlenika za 4%. Obje odluke su prihvaćene jednoglasno.

U devetoj točki dnevnog reda, dodanoj naknadno, vijećnici su jednoglasno prihvatili odluku o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti preuzimanja i prijevoza pokojnika na području grada. Koncesija se na pet godina dodijelila trgovačko – prijevozničkom obrtu MDW, vlasnice Magdalene Prskalo iz Iloka.

 

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Lula da Silva pred povijesnim povratkom u Brazilu

Bivši vođa sindikata radnika, bivši predsjednik, bivši zatvorenik: na današnjim parlamentarnim izborima u Brazilu bi se lako moglo desiti da Lula da Silva pobijedi već u prvom krugu. A onda?...

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Iloku, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid... Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2020 Radio Ilok