Održana 16. sjednica Gradskog vijeća

U Gradskoj vijećnici jučer je održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka. Aktualni sat je uslijedio nakon usvajanja izvadaka iz zapisnika sa prethodne sjednice i usvajanja dnevnog reda, s kojega je druga točka - Prijedlog Odluke o izradi ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana i uređenja Grada Iloka premještena na sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati u utorak 10. veljače. Naime, oporbeni vijećnici su tvrdili da nisu dovoljno informirani o ovom prijedlogu odluke, te su do sjednice sljedeći tjedan zatražili potpune materijale.

gv0502

Tijekom aktualnog sata vijećnika Franju Kolaka zanimalo je stanje programa pomoći u kući, na što je gradonačelnik Zvonimir Dragun odgovorio da socijalni program u Iloku trenutno upošljava samo jednu osobu, te da se nada prolasku projekata socijalnog programa iz EU fondova, ali naglašava kako bi u tom slučaju bilo zaposleno samo do 5 osoba. Kolak je također pitao što se može poduzeti oko zapuštenog puta u ulici Turska skela, naime potreban je novi sloj šljunka i dodatna rasvjeta, no problem je u izlijevanju vode iz Dunava što znači da se taj šljunak mora redovno obnavljati, što nije uvijek moguće, kaže gradonačelnik dodajući da se na planiranju postavljanja dodatne rasvjete u toj ulici.

Vijećnik Ante Papak je tražio točne informacije o nedavnom klizištu brda uslijed čega je došlo do odrona dijela ceste u ulici Zrinskih i Frankopana, te je gradonačelnik ponovio da je nakon nesreće na teren došla policija i građevinska inspekcija. Postoje mnoge teorije o uzroku nesreće, no još se čeka službeno izvješće inspekcije prije utvrđivanja odgovorne osobe. Gradonačelnik Dragun je procjenio da je za sanaciju štete, tj. gradnju potpornog zida potrebno oko 1 milijun kuna. Nadalje, Papka je zanimala sanacija dijela ulice Matije Gupca i što će Grad poduzeti oko problema vrlo malog broja javne rasvjete u Donjem gradu i Slovačkom kraju, točnije ulice I. G. Kovačića, na što je gradonačelnik odgovorio da će se sanacija ulice svakako nastaviti, no ne postoji plan za unapređivanje javne rasvjete.

Vezano za spomenuto klizište, vijećnika Mirka Čješka je zanimalo hoće li se nešto poduzeti oko oštećenog brda u ulici I. G. Kovačića u Slovačkom kraju kada je prošle godine također došlo do odrona uslijed teških kiša. Gradonačelnik je odgovorio da je nedavno imao sastanak sa zamjenikom župana Vukovarsko-srijemskog Željkom Cirbom oko financiranja projekta sanacije brda i oštećenog stubišta na istom, za što je već izrađena projektna dokumentacija, te će o daljnjem tijeku projekta vijećnici biti obavješteni.

Vijećnik Ivan Plazonić pitao je kakvi su planovi za Poreznu upravu u Iloku nakon što se službeno više ne vodi kao ispostava već kao „Porezno mjesto Ilok“ ispostave Vukovar. Gradonačelnik je rekao da, unatoč prelasku većine radnika uključujući i samog Plazonića na rad u ispostavu Vukovar, sumnja da će Ministarstvo financija Poreznu upravu u Iloku zatvoriti te da će se pokušati pronaći rješenje za dobrobit građana, koji bi u protivnom za poslove u Poreznoj morali putovati do Vukovara. Također, Plazonića je zanimala mogućnost preseljenja ureda HZZ-a s Trga žrtava Domovinskog rata u zgradu Grada Iloka, no gradonačelnik je odgovorio kako za davanje uredskog prostora mogućnosti nema jer je sav do daljnjega zauzet.

Na kraju aktualnog sata, vjećnik Ivan Barbarić je po zahtjevu građana gradonačelnika Draguna pitao koliko iznosi njegova neto plaća, na što je on odgovorio da je ona 9.450 kuna, u visini ravnatelja osnovnih i srednjih škola. Potom je uslijedila rasprava po dnevnom redu, koji je dopunjen s dvije dodatne točke.

Prva točka dnevnog reda bila je izvješće načelnika PP Ilok Ivana Groznice o stanju sigurnosti na području grada u 2014. godini. Groznica je naveo kako je u prošloj godini na području grada evidentirano 135 kaznenih djela od kojih je 83% razrješeno, te se bilježi porast kaznenih djela od 114,3% u odnosu na 2013. godinu. Uz to, evidentiran je i trend smanjenja prekršaja od 24% u odnosu na prethodnu godinu. U PP Ilok evidentiran je 551 prekršaj i 40 prometnih nesreća tijekom 2014. u kojima nijedna osoba nije smrtno stradala. Frekvencija prometa na graničnim prijelazima je povećana za 14% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno granicu je prešlo 2.150.479 osoba. Policijski službenici su u 2 navrata otkrili slučaj pokušaja krijumčarenja marihuane – ukupno preko 19 kg, u 3 slučaja pokušaj krijumčarenja 1534 kutije cigareta, u 5 slučajeva pokušaj krijumčarenja 460 kg duhana, 268 tableta s popisa opojnih droga te u 2 slučaja pokušaj kriumčarenja vozila. Napomenuo je da se također bilježi 53% manje nezakonitih prijelaza granice. Načelnik Groznica je izvješće zaključio informacijom o iseljavanju stanovnika grada Iloka, naime u evidenciji prebivališta 02. siječnja 2015. zabilježeno je 7399 osoba, 718 manje nego istog datuma prošle godine.

Budući je druga točka skinuta s jučerašnjeg dnevnog reda, u trećoj je točki zaključena i jednoglasno prihvaćena odluka o sporazumu prijateljstva i suradnje Grada Iloka s Gradom Pregrada iz sjeverozapadne Hrvatske. Gradska vijeća Iloka i Pregrade tako su odlučili uspostaviti suradnju s ciljem poticanja i jačanja razumijevanja i prijateljstva između dvaju gradova, razmjene i jačanja suradnje te tako doprinositi razvoju i zajedničkom napretku, posebice kada su u pitanju EU fondovi, dodao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Sladetić. Suradnja će se odvijati na razini udruga, organizacija, manifestacija i drugo, a na području kulture, obrazovanja, gospodarstva i sporta doprinijeti boljem razumijevanju kulture, poticanju suradnje i razmjeni iskustava.

Jednoglasno je usvojen i prijedlog odluke o raspisivanju izbora za članove Vijeća mjesnih odbora na području grada Iloka u četvrtoj točki dnevnog reda, a za dan provedbe izbora vijećnici su odredili nedjelju 22. ožujka. U Iloku djeluju 4 vijeća mjesnih odbora, a u Bapskoj, Šarengradu i Mohovu po jedno. Peta točka dnevnog reda bila je donošenje rješenja o imenovanju Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu izbora za članove spomenutih Vijeća mjesnih odbora. Za predsjednika povjerenstva predložen je Ilija Matanović, za zamjenicu predsjednika Tatjana Faletar, a za članove povjerenstva predloženi su Željka Barbarić, Martina Čuljak, Iva Lukinac i Jadranka Brajko. Ovu točku dnevnog reda vjećnici su također jednoglasno prihvatili.

U šestoj točki jednoglasno je donesena redovna godišnja odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, za koje je u proračunu osiguran iznos od 51.000 kuna. Za svakog člana Gradskog vijeća utvrđuje se jednak iznos sredstava tako da u svakoj pojedinoj stranci pripadaju sredstva razmjerno broju njenih članova Gradskog vijeća.

Sedma točka dnevnog reda odnosila se na donošenje odluke o osnivanju Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga grada Iloka. Savjet se, po zakonu o zaštiti potrošača, osniva kao savjetodavno tijelo koje odlučuje o pravima i obvezama potrošača javnih usluga. Vijećnici su jednoglasno donijeli ovu odluku, uz napomenu da će se članovi savjeta imenovati u jednoj od nadolazećih sjednica Gradskog vijeća.

U osmoj točki jednoglano je prihvaćena odluka o izmjeni prethodno donesene odluke o socijalnoj skrbi Grada Iloka. U odluci se napominje da se „Pomoć za stanovanje priznaje i odobrava temeljem Rješenja o priznavanju prava na zajamčenu minimalnu naknadu Centra za socijalnu skrb, te se ukida Rješenjem o prestanku istog“. Također, povećava se doprinos za novorođenčad i to u iznosu od 2.000 kuna za prvo i drugo dijete.

Devetom točkom dnevnog reda prihvaćeno je razmatranje prijedloga Povjerenstva za dodjelu stipendija studentima Grada Iloka u akademskoj 2014./2015. godini i donošenje odluke o dodjeli stipendija u drugom krugu. Zamjenik gradonačelnika Željko Prskalo je rekao da se po odluci Povjerenstva stipendije Grada Iloka dodjeljuju Ivani Šaravanja, Kristini Raić, Matei Groznica te stipendija Općine Vrbnik Kristini Simkić. Na prijedlog gradonačelnika, stipendija će biti dodjeljena i Pavelu Miksadu, koji prethodno nije prešao bodovni prag.

Deseta točka je bila donošenje odluke o autotaksi prijevozu na području grada Iloka, što je na dnevni red došlo na inicijativu neimenovanog građanina Iloka. Bez rasprave vijećnici su jednoglasno prihvatili ovu odluku, a autotaksi usluga radila bi po zakonu o prijevozu u cestovnom prometu. Za sada se predviđa samo jedno vozilo, kaže gradonačelnik, a po zakonu Grad Ilok je dužan snositi troškove uređenja i održavanja stajališta.

U jedanaestoj točki dnevnog reda radilo se o donošenju odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi za katastarsku česticu u Mohovu. Ovom odlukom gradonačelnik grada Iloka će zaključiti ugovor o zamjeni nekretnina s vlasnikom Zdravkom Radićem u svrhu dovršavanja postupka legalizacije izgrađenih objekata na toj čestici.

Dvanaesta, naknadno dodana točka dnevnog reda odnosila se na program utroška sredstava u iznosu od 1.200.000 kuna od prodaje obiteljskih kuća i stanova u državnom vlasništvu na području grada. Sredstva ovog programa koristit će se za ulaganje u komunalnu infrastrukturu grada Iloka. Program je jednoglasno izglasan.

Na prijedlog oporbenih vijećnika, na dnevni red dodana je još jedna točka, a radi se o smanjenju prireza u gradu Iloku s 10% na 5%. Vijećnik Ivan Plazonić pojasnio je da je Ilok izgubio status područja posebne državne skrbi te se sada vodi kao potpomognuto područje zbog relativno niskog stupnja razvijenosti te da prirez te visine trenutno nije realan. Vijećnik Ante Papak se pozvao na izvadak iz zapisnika jedne od prošlih sjednica Gradskog vijeća kada je bilo odlučeno da će se prirez smanjiti mijenjanjem statusa grada Iloka, te su tom obvezom vijećnici jednoglasno odlučili o vraćanju prireza na prethodni postotak.

Na kraju sjednice, vijećnik Mirko Čješko je predložio da direktor TZ Grada Iloka Ivica Miličević na jednoj od predstojećih sjednica iznese izvješće o radu, te planu rada TZ.

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Što znamo o omikronu?

Gdje se već pojavio omikron, što čini varijantu toliko opasnom, kako je mogla nastati i kako se može spriječiti širenje - evo nekoliko odgovora.

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Iloku, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid... Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2020 Radio Ilok