Arheološka istraživanja u Bapskoj

gradacVoditelj arheološkog  istraživanja na lokalitetu Gradac u Bapskoj dr. Marcel Burić, pregledavajući arhivu Arheološkog muzeja u Zagrebu, pronašao je pismo koje potvrđuje da su dr. Viktor Hoffiller i njegov kolega Mato Vohalski u studenome 1911. u Bapskoj obavili službena iskopavanja. U Bapskoj je 2008. godine obilježena 70-ta godišnjica arheoloških istraživanja, no zahvaljujući najnovijim otkrićem dr. Burića u Bapskoj će se iduće godine obilježiti stogodišnjica od početka službenih arheoloških istraživanja. Amaterska istraživanja u Bapskoj započela su davne 1878. godine od strane učitelja Mate Epnera, a  zahvaljujući dr. Josipu Brunšmidu upravitelju Arheološkog odjela Narodnog muzeja i prvom profesoru arheologije na zagrebačkom Sveučilištu, koji je Gradac arheološki rekognoscirao, Bapska je u popis lokaliteta uvrštena 1897.godine. Nakon Epnera, 1911. godine uslijedila su istraživanja Viktora Hoffillera i Mate Vohalskoh, te dr. Roberta Rudolfa Schmidta 1938. godine. Schmidtove nalaze uz neka nova saznanja potvrdio je prof. Stojan Dimitrijević 1964. godine nakon koje je uslijedio prekid u istraživanjima sve do 2006. godine kada su nastavljena pod okriljem Ministarstva kulture RH, a vodio ih je Marcel Burić te su tijekom istraživanja otkrivena fascinantna otkrića – pšenica stara oko 6000 godina te školjka „ spondylus gaeodoropus“. Nažalost, zbog nedostatka novca istraživanja su obustavljena, no s obzirom na važnost lokaliteta i najnovijeg otkrića do kojih je došao dr Burić ipak vjeruje kako će se uspjeti osigurati financijska sredstva za nastavak istraživanja u Bapskoj.

H.O.

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Priče o nagađanjima Slovenije o "mirnom razlazu" BiH

Veleposlanica Slovenije Zorica Bukinac pozvana je u Ministarstvo vanjskih poslova BiH kako bi objasnila glasine o navodnim "novim geostrateškim planovima za Balkan". Vodstvo Slovenije kaže da je riječ o nesporazumu.

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Iloku, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid... Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2020 Radio Ilok