Običaj u Bapskoj "U drvce"

djecaDan uoči prvog svibnja u Bapskoj se svake godine održava običaj „U drvce“ kada djeca u grupama s granama jorgovana obilaze selo od kuće do kuće pjevajući pjesmicu: „Drvce zeleno, jajce svileno, Boga molimo da kiša pada, da trava raste, da paun pase. O svinjarko Marko izgubio svinje, otac ga kara, čizme mu para, Pred kućom grana od jorgovana. “Pjesme su pjevali idući sokakom, zastajkujući pred kućama u koje bi potom ušli u dvorište domaćinu koji su ih darivali jajima ili novcem. Inače običaj se održava u spomen na dan smrti bana Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana, koji su ubijeni 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu, a na ovaj dan se u davna vremena održavao i Zrinsko-Frankopanski dan. Ove godine običaj su uprizorila i djeca, članovi domaćeg KUD-a „Šokica“ koji su tog dana uspjeli „zaraditi“ nešto novca za prvosvibanjsku proslavu Praznika rada. 

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Varšava - skup populista bez zajedničkog nazivnika

U Varšavi su europski desni populisti razgovarali o boljoj suradnji. No stručnjaci su prilično skeptični po pitanju dugoročnog saveza. Marin Le Pen staje na stranu Poljske u pravnom sporu s...

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Iloku, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid... Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2020 Radio Ilok