Još uvijek nepoznata otkupna cijena grožđa

mpapakBerba grožđa u vinogradima Iločkih podruma trebala bi početi idućeg tjedna, najavio je predsjednik Uprave Iločkih podruma Mladen Papak. Sorte koje spadaju u ranije epohe dozrijevanja obrat će se među prvima, a to su ponajprije chardonnay, traminac, pinot bijeli, rizvanac i frankova, a nakon njih nastavit će se sa sortama koje spadaju u kasniju epohu dozrijevanja. Govoreći o stanju u vinogradima na području Grada Iloka s obzirom na vegetacijsku sezonu i klimatske prilike ove godine koja je ekstremno topla i sušna, Papak je ocijenio da je grožđe apsolutno zdravo te konstatirao da su vinogradi najlakše  podnijeli ovu sušu i visoke temperature, a pogotovo stariji vinogradi čiji su korijeni nalaze u nižim slojevima tla, pa tako lakše podnose sušu. Međutim, naglasio je Papak, zbog suše i ekstremno visokih temperatura ove će godine ipak biti značajnih i ozbiljnih posljedica na količinu ubranog grožđa. „Kada govorimo o količini grožđa koje planiramo ubrati ove godine s površina kod nas u Iloku možemo reći da će prinos biti smanjen u odnosu na prošlu godinu prije svega zbog posljedica izmrzavanja zimus, pogotovo na terenima ili položajima na nižim nadmorskim visinama ili mikro depresijama gdje su posljedice od izmrzavanja bile poprilično velike. Na „normalnim“ vinogradarskim terenima posljedice od izmrzavanja su minimalne ili ih uopće nema. Osim šteta od jako niskih temperatura moramo uzeti u obzir i to da je ovo ekstremno sušna godina s ekstremno visokim temperaturama, što će u svakom slučaju imati za posljedicu smanjen prinos u smislu manje težine grožđa jer nije bilo dovoljno vlage. Bobice se nisu dovoljno nalile, nisu dovoljno apsorbirale vlage iz tla koje nije bilo u tom trenutku tako da je za očekivati da će u usporedbi s prošlogodišnjim urodom, ovogodišnji prinos biti smanjen oko 30-ak %.

grozdjeGovoreći o otkupu ovogodišnjeg uroda grožđa od kooperanata Papak je naveo da  još uvijek nisu definirane niti cijene niti uvjeti otkupa. Isto tako, ove godine upitno je i sufinanciranje otkupa grožđa od strane Ministarstva poljoprivrede. "S obzirom da do sada iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili nikakav odgovor mislim da će ove godine otkup grožđa proći bez sufinanciranja Ministarstva poljoprivrede pa u tom smislu ne mogu govoriti o cijenama otkupa", kaže Papak. Koncem  ovoga tjedna dogovoren je sastanak dvaju otkupljivača grožđa na području Vukovarsko-srijemske županije, dakle Iločkih podruma i VUPIK-a , na kojem će se pokušati dogovoriti termini i dinamika otkupa grožđa, količina te cijena.

Inače VUPIK će ove godine potraživati određenu količinu grožđa s područja Grada Iloka,  i to oko milijun i pol kilograma, jer je na vinogradarskim površinama  VUPIK-ovih kooperanata s područja Tovarnika, Lovasa i Sotina zimus došlo do stopostotnog izmrzavanja. Dakle, nakon sastanka u petak, kooperanti Iločkih podruma saznat će više o ovogodišnjem otkupu i cijeni te gdje će ove godine moći predati grožđe. „Uglavnom, svi naši kooperanti neće moći predati grožđe  u Iločke podrume nego će jedan dio njih biti usmjeren na VUPIK“, zaključio je Papak.

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Što znamo o omikronu?

Gdje se već pojavio omikron, što čini varijantu toliko opasnom, kako je mogla nastati i kako se može spriječiti širenje - evo nekoliko odgovora.

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Iloku, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid... Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2020 Radio Ilok