Napokon poznate otkupne cijene grožđa

berba12Berba grožđa u iločkim vinogradima je u punom jeku. Grožđe je ove   godine iznimne kvalitete s visokim postotkom sladora, iako ga je, zbog dvije elementarne nepogode koje su pogodile naše područje, osjetno manje. Kako bi se ublažile posljedice suše i donekle uredilo tržište grožđem, Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o sufinanciranju troškova otkupa grožđa berbe 2012 godine. Otkupljivače koji otkupe najmanje 10 tona grožđa, kvalitetnih sorti, po minimalnoj cijeni od 3,50 kn po kilogramu Ministarstvo poljoprivrede će sufinancirati u iznosu od jedne kune po kilogramu za grožđe sadržaja šećera 83° Oechsla. Za ostale sorte grožđa minimalna cijena za isti standard kvalitete je 3,00 kune.

Predsjednik uprave Iločkih podruma Mladen Papak upoznao nas je s tijekom berbe i otkupa u Iločkim podrumima, ali i s problemima koji su prisutni uslijed nelegalne prodaje grožđa izvan Iloka. Prema njegovim riječima, grožđe je izvrsne kakvoće, ali je uslijed vremenskih nepogodna urod znatno umanjen. Iločki podrumi su trenutno negdje na polovici berbe, dok se otkup od kooperanata već bliži kraju. Količine koje će ove godine Iločki podrumi otkupiti znatno su manje nego prethodnih godina, čemu je uzrok, prema Papkovim riječima, smanjen urod grožđa nastao uslijed elementarnih nepogoda, ali i prodaja iločkog grožđa na crnom tržištu, po znatno nižim cijenama nego su one ponuđene u Iločkim podrumima. Tako je početna cijena za kvalitetne sorte grožđa (a to su sve sorte koje Iločki podrumi otkupljuju osim Frankovke) 3,50 kn uz sadržaj šećera 83° Oechsla, za svaki dodatni stupanj cijena se povećava za 0,05 kn. Cijena Frankovke je 3,00 kn i također se povećava za 0,05 kn za svaki dodatni stupanj Oechsla. U slučaju da je sadržaj šećera niži od 83° Oechsla, cijena se umanjuje za 0,05 kn po stupnju.

Što se tiče isplate ovogodišnje berbe, u Iločkim podrumima još nije konačno definiran rok, no prema riječima predsjednika uprave Mladena Papka, za očekivati je da će berba u potpunosti biti isplaćena do 30. lipnja slijedeće godine, no za konačnu potvrdu treba još sačekati odluku Ministarstva poljoprivrede. Tablica sa konačno utvrđenom otkupnom cijenom grožđa bit će izvješena u ponedjeljak na oglasnoj ploči Iločkih podruma, zaključuje Papak.

Internet radio

Radio Ilok Live

Top liste

Top lista Radio Iloka

Gradske sjednice

Vrijeme

giweather joomla module

FACEBOOK

SPONZORI

Vijesti

Što očekivati od Bidenovog samita o demokraciji?

Kako bi se ponovo etablirao kao čvrsta demokracija, SAD je pozvao na virtualni globalni samit o demokraciji. Tko je pozvan, tko nije i što se može očekivati od tog sastanka...

Stanje na cestama

Radio Ilok SMS servis

Upute za slanje sms poruka na broj 666555 - cijena poruke je 3,66 kn s PDV-om.

Poruke šaljete na sljedeći način: Na samom početku poruke trebate upisati riječ Ilok (razmak), zatim tekst vaše poruke, pozdrav, čestitka uz glazbenu želju, koju šaljete na broj 666555.

Marketing Radio Iloka

Radio Ilok je koncesijski lokalni radio, no svojim signalom pokrivamo šire gradsko područje prvenstveno mjesta koja gravitiraju gradu Iloku, te područje susjedne nam države: Bačka Palanka, Novi Sad, Šid... Veliki broj slušatelja sluša nas uživo i diljem Slavonije, odnosno, Hrvatske, Europe i Svijeta, putem live streaminga.

Samom odlukom o korištenju marketinških usluga Radio Iloka učinit ćete veliki korak naprijed, jer kraći put do Vašeg uspjeha ne postoji!

 

Opširnije

© 2020 Radio Ilok